Όμιλος Αντισφαιρίσεως και Αθλοπαιδιών «Ηράκλειο»

Ιδρύθηκε το έτος 1928, και εγκαταστάθηκε προσωρινά στο προάστιο Θέρισσος του Ηρακλείου Κρήτης από τους Στυλιανό ( 1906-1976), Στέφανο (1907-1998) Περδικογιαννη, Μελέτιο Κοκκινάκη (1907-1980), Νικόλαο Παντελάκη (1905-1975), με σκοπό την καλλιέργεια της αντισφαίρισης (τένις). Λίγους μήνες αργότερα προστέθηκε στην ομήγυρη και ο Γεώργιος Βοϊλας. ​

1928

ΤΕΝΝΙΣ
ΠΙΝΚ ΠΟΝΓΚ
ΣΚΑΚΙ
ΜΠΑΣΚΕΤ
ΣΚΟΥΟΣ

Αρχικά λειτούργησε σαν ανεξάρτητο τμήμα της Ε.Γ.Ο.Η. (Ένωσις Γυμναστικών Οργανώσεων Ηρακλείου). Ο Πρόεδρος της Ιωάννης Τζοβενής (1978-1941) , Διευθυντής της Εμπορικής Σχολής Ηρακλείου τους παραχώρησε ένα τμήμα του χώρου που προοριζόταν για να εγκατασταθεί η σχολή, βορειοανατολικό μέρος της πόλης, δίπλα και πάνω στα Ενετικά Τείχη, στη συνοικία που ονομαζόταν από παλιά «Εφτά Μπαλτάδες».

Με αυτό το σχήμα και σε αυτό το χώρο λειτούργησε ως την κήρυξη του πολέμου το 1940-1941 με πρωτεργάτη τον Γεώργιο Βοϊλα. Με την κατάληψη της χώρας κάθε δραστηριότητα διακόπηκε και οι εγκαταστάσεις του, κυλικείο, γήπεδο, γραφεία κτλ λεηλατήθηκαν και ερημώθηκαν. Ακόμα το 1942 εκτελέστηκε ο Γεώργιος Βοϊλας σαν μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1945 συγκροτήθηκε σαν ανεξάρτητο Σωματείο με την επωνυμία ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ο.Α.Η.), με Πρόεδρο τον Μιχαήλ Ιερωνυμάκη (1892-1980) και αναπτύχθηκε με τον ίδιο σκοπό και τα χαρακτηριστικά των Ελληνικών ομίλων Τέννις .

Το 1968 αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση η διεύρυνση του σωματείου, με την απρόσκοπτη εγγραφή μελών και η ενίσχυση της αθλητικής του δραστηριότητας με την ίδρυση τμημάτων αθλοπαιδιών.

Το 1975 μετονομάστηκε σε «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Όμιλος Αντισφαίρισης και Αθλοπαιδιών. Προηγήθηκε η εγγραφή του τμήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στην αντίστοιχη ομοσπονδία και ακολούθησε η ίδρυση τμήματος Σκάκι και αγωνιστικού Μπριτζ.

Αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της αθλητικής και κοινωνικής ζωής της πόλης με τριακόσια (300) περίπου τακτικά μέλη και πάνω από 1.000 αθλητές, σε πέντε τμήματα (αντισφαίριση- καλαθοσφαίριση—επιτραπέζια αντισφαίριση – σκάκι – τοιχοσφαίριση) το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Φ.Ο.Α (ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) και τακτικό μέλος της Ε.Ο.Κ, Ε.Ο.Π.Ε., Ε.Σ.Ο.